Het weer in Abu Dhabi

Als je Abu Dhabi bezoekt dan zul je gedurende een groot deel van het jaar te maken gaan krijgen met warm tot zeer warm weer. In de zomermaanden is het er zelfs ronduit heet te noemen. Het is dan zo warm dat de meeste mensen eigenlijk amper buiten willen zijn. Zelfs het zwembad helpt dan niet meer om je te verkoelen. Augustus is wat dat betreft de ergste maand, maar ook juli en september zijn vaak zinderend heet. De meeste mensen die in Abu Dhabi wonen en het zich kunnen veroorloven vertoeven in deze maanden dan ook vaak buiten Abu Dhabi.

Abu Dhabi bezienswaardigheden

Tijdens je vakantie in Abu Dhabi hoef je je niet te vervelen. Er zijn voldoende attracties en bezienswaardigheden om je te vermaken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Abu Dhabi op een rijtje gezet:
Abu Dhabi bezienswaardigheden top 10

Warm woestijnklimaat

Abu Dhabi heeft binnen het klimaatsysteem van Kppen-Geiger te maken met een warm woestijnklimaat. Dit klimaattype wordt aangeduid met de lettercode BWh. Voor dit klimaattype zijn twee kenmerken aanwezig: minder dan 200 millimeter aan gemiddelde neerslag per jaar en een gemiddelde jaartemperatuur die boven de 18 graden Celsius ligt. Het klimaat van Abu Dhabi valt ruimschoots binnen deze twee criteria. Een ander opvallend element is dat er soms grote temperatuursverschillen binnen een etmaal voor kunnen komen. In de stad zelf merk je hier niet zoveel van, maar in de woestijn wel. Daar kan de temperatuur na zonsondergang soms met meer dan twintig graden dalen.

Klimaattabel Abu Dhabi

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 24C 14C 8 uur 2 dagen 7 mm 23C
februari 25C 15C 8 uur 3 dagen 21 mm 23C
maart 28C 17C 8 uur 3 dagen 15 mm 24C
april 33C 21C 10 uur 2 dagen 6 mm 25C
mei 38C 25C 11 uur 0 dagen 1 mm 29C
juni 39C 26C 11 uur 0 dagen 0 mm 31C
juli 41C 29C 10 uur 0 dagen 0 mm 32C
augustus 42C 30C 10 uur 0 dagen 0 mm 33C
september 40C 26C 10 uur 0 dagen 0 mm 32C
oktober 35C 23C 10 uur 0 dagen 0 mm 31C
november 30C 19C 10 uur 0 dagen 1 mm 28C
december 26C 16C 8 uur 2 dagen 6 mm 25C
Met dank aan klimaatinfo Abu Dhabi - bekijk hier uitgebreide klimaatinfo van Abu Dhabi

Temperaturen

Wie van zomerse temperaturen houdt die zal in Abu Dhabi zelden teleurgesteld worden. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur op ongeveer 340 tot 350 dagen per jaar boven de zomerse grens van 25 graden Celsius. In de maanden december, januari en februari zijn er altijd wel wat dagen dat deze temperatuur niet gehaald wordt. Het is dan vrijwel altijd nog minstens een graad of 22-23. Maximumtemperaturen onder de twintig graden zijn vrij zeldzaam in Abu Dhabi.

De meest aangename temperaturen komen in de winterperiode voor. Deze begint in november en duurt tot en met april. Gedurende deze maanden ligt het kwik overdag gemiddeld ergens tussen de 24 en 34 graden Celsius. In april (en in mindere mate in maart en november) kunnen er dagen voorkomen dat het warmer wordt. 's Nachts koelt het in de stad dan af naar 12 tot 25 graden Celsius. In de woestijn kan het dan aanzienlijk kouder worden. Er is daar zelfs vorst aan de grond mogelijk.

Zodra de zomer begint (eind april) wordt het serieus warm. De zon laat zich veel meer zien en de temperaturen lopen in mei meestal al op naar 35 tot 40 graden Celsius. Hier ligt voor veel bezoekers de grens tussen erg warm en te warm. Omdat de luchtvochtigheid in deze periode lager ligt dan in de heetste maanden is het aan het zwembad nog wel uit te houden in mei. Juni, juli, augustus en september zijn gewoon heet. Gemiddeld liggen de officile temperaturen dan rond of net iets boven de veertig graden Celsius. In de praktijk is het in de volle zon vaak aanzienlijk warmer. Wie op de thermometer van zijn/haat huurauto kijkt die zal vooral in juli en augustus regelmatig temperaturen zien die tegen de vijftig graden oplopen. De ergste hitte begint in oktober langzaam aan weer te verdwijnen.

Neerslag

Bij het warme woestijnklimaat van Abu Dhabi hoort weinig neerslag. Op jaarbasis valt er gemiddeld 40 tot 80 millimeter neerslag. Dit is vrijwel altijd in de vorm van regen. In sommige gevallen kan het ook hagelen in Abu Dhabi. Lichte sneeuw kan heel af en toe voorkomen in de woestijn. Als er dan al eens een keer een flinterdun laagje sneeuw gesignaleerd wordt dan verdwijnt dat vaak al snel zodra de zon opkomt.

De neerslag valt vrijwel altijd in de periode november tot en met april. Tijdens de andere maanden is neerslag vrij zeldzaam, maar niet onmogelijk. De meeste regen valt in de vorm van lichte regenbuien of juist tijdens vrij korte maar felle onweersbuien.

Zandstormen

Gedurende het hele jaar kunnen er zandstormen voorkomen. Hierbij kan het zicht in de ergste gevallen teruglopen tot minder dan een meter. Mocht er een serieuze zandstorm over Abu Dhabi trekken dan is het aan te raden om niet naar buiten te gaan als het niet noodzakelijk is. Zandstormen komen normaal gesproken vooral in het zomerseizoen wel eens voor. De afgelopen jaren lijkt er echter een trend te zijn dat Abu Dhabi ook in het winterseizoen soms door (zware) zandstormen getroffen wordt.

Bij een normale wind, dus als er geen zandstorm is, zit er vaak ook wel redelijk wat zand en stof in de lucht. Dat zie je vooral als je ver weg kijkt en een soort van bruingele waas boven de horizon ziet. Mondkapjes zijn dan niet nodig, maar je merkt wel dat er kleine zanddeeltjes te bespeuren zijn op je spullen.

Beste reisperiode

Wie naar Abu Dhabi wil reizen die kan de zomermaanden het beste mijden, tenzij je van plan bent om vooral binnen in de airco te leven. Het voordeel van de hete maanden is dat de bezettingsgraad van de hotels redelijk laag is, waardoor de prijzen ook flink dalen. Dit is vooral goed merkbaar bij de strandhotels die buiten het centrum liggen.

Wie voor een strandvakantie naar Abu Dhabi gaat die zouden we vooral de maanden november, maart en april aan willen raden. De temperatuur in de periode december tot en met februari is meestal ook prima, maar er is dan ook een grotere kans op bewolkt weer. Vaak betreft het dan geen zware wolkpartijen die voor een donkergrijze dag zorgen, maar is er sprake van een grotendeels dekkende laag dunnere bewolking die er wel voor zorgt dat de zon niet doorkomt.

Meer info over Abu Dhabi

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Abu Dhabi:
Abu Dhabi in n dag
Abu Dhabi informatie
Abu Dhabi informatie
Abu Dhabi nieuws & tips
Abu Dhabi vakantienieuws
Abu Dhabi weer & klimaat

Dubai voor beginners

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Abu Dhabi ligt een ander populair emiraat: Dubai. Ook over Dubai is er een 'voor beginners'-site gemaakt waarop je veel handige informatie en tips over Dubai kunt vinden:
Dubai voor beginners

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy