Vakantie in Abu Dhabi

De economie van Abu Dhabi is niet meer afhankelijk van de olie-inkomsten. Men heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in handel en toerisme. Het aantal toeristen is enorm aan het toenemen, waarbij Abu Dhabi een goed voorbeeld heeft genomen aan Dubai. Nieuwe hotels en attracties zijn en worden gebouwd. De stad wordt steeds meer aangepast naar de maatstaven van de toeristen die uiteindelijk ook in Abu Dhabi voor miljarden aan inkomsten moeten gaan zorgen. Je merkt dat Abu Dhabi momenteel vooral nog bezocht wordt door mensen die al eens of meerdere keren in Dubai geweest zijn en nu Abu Dhabi willen ontdekken. De verwachting is dat in de toekomst Abu Dhabi vaker als eerste bestemming in de VAE gekozen zal gaan worden.

Toerisme

Je ziet dat er ook vanuit Nederland en België een toenemende belangstelling is voor Abu Dhabi. Het aantal pakketreizen dat je kunt boeken neemt toe. Je ziet dat de bekende reismerken Abu Dhabi nu ook ontdekt hebben. Zo’n tien jaar geleden kon je Abu Dhabi bijna alleen maar boeken via gespecialiseerde Midden-Oosten reisorganisaties.

Wat je tegenwoordig veel ziet is dat mensen een gemixte vakantie samenstellen waarbij Abu Dhabi en Dubai aangedaan worden. Vanwege de korte afstand tussen deze twee steden is deze combinatie prima te maken. Het leuke aan Abu Dhabi is dat je hier in verhouding tot Dubai nog aanzienlijk minder betaalt voor je hotelovernachtingen.

Wie Abu Dhabi wil bezoeken zonder er te overnachten die kan vanuit Dubai verschillende excursies naar Abu Dhabi boeken. Je wordt dan met een minibus bij je hotel of appartement opgepikt om vervolgens een aantal hoogtepunten in Abu Dhabi te bezoeken. Onderdelen die vrijwel altijd inbegrepen zijn bij een excursie vanuit Dubai naar Abu Dhabi zijn de Sheikh Zayed-moskee, de Heritage Village, Qasr al Hosn en de Abu Dhabi Corniche. Prijzen voor zo’n dagexcursie lopen uiteen van ongeveer vijftig tot honderd euro per persoon.

Ook is Abu Dhabi prima te doen om met een huurauto vanuit Dubai te bezoeken. Houd er dan wel rekening mee dat je keuzes zult moeten maken of strak zult moeten plannen. Je zou bijvoorbeeld ’s morgens al vroeg op pad kunnen gaan om eerst het oude deel van Abu Dhabi, de corniche en Qasr al Hosn te bezoeken. Vervolgens kun je op Yas Island Ferrari World bezoeken om daarna in de Yas Mall iets te gaan eten. Als afsluiting van de dag kun je vervolgens de Sheikh Zayed-moskee bezoeken. Dankzij het goed uitgedachte lichtplan is deze grote moskee van Abu Dhabi ook in de avonduren betoverend mooi.

Dure bak in Abu Dhabi

Waar overnachten?

De kans is groot dat je in Abu Dhabi op meerdere plekken wilt zijn tijdens je vakantie en dat deze plekken redelijk ver verspreid liggen. De meeste hotels concentreren zich nog in het noorden van de stad. Hier zitten vooral veel zakenhotels en een aantal strandhotels. De nieuwere luxe hotels die in het centrum zitten zijn gevestigd in het zuidwesten van de stad. Hier vind je onder andere het prachtige Emirates Palace hotel en hoteltorens zoals het InterContinental Abu Dhabi en het Jumeirah at Etihad Towers hotel. Deze hotels liggen het verste van Dubai en de doorgaande wegen af. Je zit echter wel mooi om het oudere deel van Abu Dhabi te bezoeken.

Een andere concentratie van hotels zie je in de buurt van de Sheikh Zayed-moskee. Rondom het Grand Canal staan hotels van bekende ketens zoals Shangri-La, Traders, Ritz-Carlton en Fairmont. Ten westen van de grote moskee staat het prachtig vormgeven Hilton Capital Grand Abu Dhabi hotel. Deze hotels zijn prima gelegen als je een huurauto hebt en een hotel zoekt met een goede ligging ten opzichte van uitvalswegen.

Op Saadiyat Island staan een aantal strandresorts. Dit gebied zal meer en meer zich gaan ontwikkelen als een toeristische zone. Dat betekent wel dat er een redelijke kans is dat je tijdens deze ontwikkeling naast een bouwput verblijft. Als je een hotel op Saadiyat Island overweegt dan zouden wij aan willen raden om vooral recente reviews te lezen op sites zoals zoover, tripadvisor en booking om te kijken of gasten het hebben over overlast.

Het kunstmatige eiland Yas Island is vanwege de toeristische aantrekkingskracht ook een goede optie om te overnachten. Op Yas Island gaan we hieronder wat dieper in.

hotel in Abu Dhabi

Yas Island

Een andere (kleine) concentratie aan hotels zie je op Yas Island. Dit eiland is helemaal ingericht op vertier. Zo staat centraal op Yas Island het pretpark Ferrari World Abu Dhabi. Dit grotendeels overdekte pretpark is helemaal gebaseerd op het populaire Italiaanse sportautomerk Ferrari. Daarnaast ligt het waterpark Yas Waterworld waar water gecombineerd wordt met ontspanning of een hoge dosis aan adrenaline. Eind 2014 opende de Yas Mall haar deuren op Yas Island. De Yas Mall is een winkelcentrum met honderden winkels, een bioscoop en verschillende horecagelegenheden. Naast de Yas Mall staat de nieuwe vestiging van Ikea. Ikea verhuisde naar Yas omdat er op de oude locatie bij de Marina Mall geen ruimte was voor uitbreiding.

In het zuidelijke deel van Yas Island is het Yas Marina Circuit en de Yas Marina aangelegd. De jachthaven is onderdeel van het racecircuit waarop jaarlijks ook Formule-1-wedstrijden gereden worden. Centraal op de racebaan staat het futuristisch vormgegeven Yas Viceroy Abu Dhabi hotel. Dit hotel is bijna onbetaalbaar op wedstrijddagen, maar juist verrassend goedkoop op dagen dat er niet gereden wordt op het circuit. De restaurants in het hotel hebben een terras aan de racebaan. Als geluk hebt worden er trainingsrondjes gereden op het moment dat je er zit te lunchen.

Net buiten het circuit is Yas Plaza aangelegd. Hier staat een concentratie van een aantal hotels die stuk voor stuk tot lokale of internationale ketens behoren. In verhouding tot het comfort van de hotels betaal je hier prima prijzen. Ook hier geldt dat tijdens evenementen op het Yas Marina Circuit de kamerprijzen omhoogschieten.

Als je op Yas Island verblijft zit je wat verder weg van het centrum van Abu Dhabi. Dat is een nadeel als je dat deel van Abu Dhabi wilt bezoeken. Kom je echter voor Ferrari World en de andere attracties die op het eiland liggen, dan zit je prima in de hotels die gelegen zijn in Yas Plaza. Bijkomend voordeel is dat je hier het dichtste bij de luchthaven en de uitvalswegen naar Dubai, Al Ain en de Liwa Oase zit.

Winkelen

Een populaire bezigheid in Abu Dhabi is winkelen. Je kunt in Abu Dhabi kiezen voor de grotere overdekte shopping malls, maar er zijn ook nog een aantal plekken te vinden in Abu Dhabi waar het winkelen meer authentiek en/of goedkoper is. De winkels die in de winkelcentra zitten behoren vaak tot (internationale) ketens. De prijzen liggen hierdoor vaak op een wat hoger niveau en er is zelden ruimte voor afdingen of extra kortingen. De leukere koopjes vind je in de winkels in het centrum van Abu Dhabi die gerund worden door Indiërs, Pakistanen, Iraniërs en Irakezen.

Een leuke plek om lokale kunstnijverheid te bewonderen en de producten die er gemaakt worden te kopen is het Women’s Handicraft Centre. Hier kun je dagelijks (met uitzondering van vrijdag) zien hoe de vrouwen met de hand de mooiste producten maken.

In Abu Dhabi kun je verschillende markten bezoeken. Deze souks liggen verspreid door de stad. Naast de Madinat Zayed Mall ligt de goudsouk van Abu Dhabi. Hier kun je terecht voor goud, juwelen en andere bling-bling. Leuk om doorheen te wandelen is de Iraanse souk. Tussen een hoop meuk zijn er ook mooie stukjes Iraanse kunstnijverheid te vinden. Een andere bezienswaardige souk is de Tapijtsouk. Houd er rekening mee dat je hier over het algemeen geen tapijten van topkwaliteit moet verwachten.

Winkelcentra die als toerist interessant kunnen zijn, zijn de Marina Mall, de Dalma Mall, de Abu Dhabi Mall en de Yas Mall.

winkelcentrum in Abu Dhabi

Eten en drinken

In Abu Dhabi kun je vrijwel alles eten en drinken wat je elders ook eet en drinkt. Hoewel je natuurlijk volop kunt genieten van de oriëntaalse keuken, kun je in Abu Dhabi kiezen uit een groot aantal keukens van de hele wereld. Zo kun je in Abu Dhabi heerlijk genieten van Italiaans eten, Spaanse tapas, Chinese specialiteiten of van heerlijke hamburgers die rechtstreeks uit Texas overgevlogen lijken te zijn.

Een echte aanrader zijn de vrijdagbrunches. De vrijdag is voor moslims wat voor christenen de zondag is. Op vrijdag is de ochtend bedoeld voor een bezoek aan de moskee voor het vrijdaggebed. Daarna wordt de dag vooral doorgebracht met familie en vrienden. Eén van de dingen die men dan graag doet is uitgebreid tafelen met zijn allen. Zo zijn de uitgebreide vrijdagbrunches ontstaan in de emiraten. Een vrijdagbrunch wordt in de middag gehouden en kan bestaan uit een mooi menu van meerdere gangen of uit een (vaak internationaal) buffet. Deze buffetten zijn erg populair en het lijkt erop dat vooral de grotere restaurants in de duurdere hotels elkaar op het gebied van kwantiteit en kwaliteit proberen te overtreffen. Bij de duurste buffetten (> 100 euro per persoon) is een selectie aan dranken meestal inbegrepen, inclusief Franse champagne.

Hoewel het voor moslims verboden is om varkensvlees te eten, kun je in Abu Dhabi ook varkensvlees eten. Je zult het niet in ieder restaurant op de kaart aantreffen, maar er zijn wel een aantal restaurants waar je varkensvlees kunt bestellen.
Voor een aantal varkensvleesproducten hebben ze in Abu Dhabi, net als in veel landen in de regio, vervangende producten. Worstjes kunnen ook gemaakt worden van kalkoen of rundvlees, ze bootsen spek na van rundvlees en je kunt in Abu Dhabi short ribs (van het rund) bestellen in plaats van spareribs. Dit is overigens totaal geen straf, omdat goed klaargemaakt short ribs veel lekkerder zijn dan de vettere variant van varkensvlees.

In Abu Dhabi drinkt men vooral thee, water en vruchtensappen. De afgelopen decennia hebben frisdranken ook een grote positie ingenomen binnen de totale drankconsumptie in Abu Dhabi. wat je zeker zou moeten proberen in Abu Dhabi zijn de vele aangename combinaties van verse vruchtensappen die je kunt drinken. Op redelijk wat plekken (vooral in hotels) kun je ook zogenaamde mocktails bestellen. Dit zijn alcoholvrije cocktails. Niet zelden zijn deze gebaseerd op alcoholhoudende varianten.



Alcohol

Omdat Abu Dhabi een overwegend islamitische bestemming is, kun je hier niet overal alcohol verkrijgen of kopen. In de supermarkten kun je geen alcohol kopen en je mag als bezoeker maximaal 4 liter alcohol het land invoeren. Dit is ongeacht de sterkte. Het maakt dus niet uit of je bier, wijn, rum of andere alcoholisch drank meeneemt. In Abu Dhabi mag er alleen alcohol geschonken worden op plekken waar er een alcoholvergunning is. In de praktijk zijn dit altijd hotels en restaurants en bars in hotels. In het openbaar mag er geen alcohol geschonken of genuttigd worden. Openbare dronkenschap is een zware overtreding in Abu Dhabi. Op het rijden met alcohol op is er een zero tolerance beleid. Je mag zelfs geen alcohol aangeraakt hebben met je lippen. De straffen hierop zijn hoog.

Omdat de hotels flinke prijzen moeten betalen voor de alcoholvergunningen, liggen de prijzen voor alcoholische consumpties gemiddeld hoger dan wat je gewend zult zijn op Europese bestemmingen. Voor een biertje betaal je 6 tot 10 euro, een glas wijn begint meestal bij 8 tot 12 euro en voor een cocktail of longdrink ben je meestal minstens tien euro kwijt.

alcoholvrij bier in de supermarkt in Abu Dhabi