Sheikh Zayed Grand Mosque

Als je in Abu Dhabi bent is er een grote kans dat je de Sheikh Zayed Grand Mosque zult bezoeken. Deze moskee is de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en behoort tevens tot de grootste en mooiste moskeeën ter wereld. Veel organisatoren van excursies hebben een bezoek aan deze moskee inbegrepen in hun dagexcursies naar Abu Dhabi. Wie overigens denkt dat er hiermee een historisch gebouw bezocht wordt die moeten wij teleurstellen. De Sheikh Zayed-moskee is pas in 2007 in gebruik genomen.

Geschiedenis

Het initiatief om de moskee te laten bouwen is genomen door Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. Deze eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten wilde een gebouw wegzetten waarbij de culturele diversiteit van de islamitische wereld en de historische en moderne waardes van architectuur en kunst samengevoegd zouden worden. Hij vond dat het vooral ook een moskee moest zijn waarbij niet-moslims op ongedwongen wijze kennis kunnen maken met de islam. Hij wilde met de nieuwe moskee bijdragen aan verbondenheid binnen de wereld. Daar is hij al mee begonnen bij de bouw van de moskee. Hij heeft kunstenaars en materialen uit veel verschillende landen betrokken bij de realisatie.

Men is in 1996 begonnen met de bouw van de Sheikh Zayed Grand Mosque. In 2007 was de moskee af en is hij in gebruik genomen. Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan heeft dit moment zelf helaas niet meer mee mogen maken. Hij overleed op 2 november 2004, enkele jaren voordat de moskee gereed was. De moskee is naar deze geliefde voormalige leider van Abu Dhabi en de Verenigde Arabische Emiraten vernoemd.

Sheikh Zayed Grand Mosque

Uiterlijk

Het ontwerp van de moskee is geïnspireerd op Mogol-architectuur met Perzische en Moorse elementen. Er zijn duidelijke verwantschappen te zien met de Badshahi moskee in Lahore (Pakistan) en de Hassan II moskee in de Marokkaanse stad Casablanca. De minaretten zijn een klassiek Arabisch element binnen het ontwerp. Er zijn vooral veel natuurlijke elementen gebruikt bij de bouw van de moskee, waaronder marmer, goud, edelstenen, kristal en keramiek. Een element dat je op veel plekken terugziet zijn bloemen. Zo zie je prachtige bloemmotieven verwerkt in de vloer van het binnenplein, zijn er veelvuldig bloemen ingelegd in de vele pilaren en zijn de wanden van de entree richting de grote gebedsruimte voorzien van driedimensionale bloempatronen.

In de grote gebedsruimte ligt het grootste handgemaakte tapijt ter wereld. Dit tapijt is ontworpen door de Iraniër Ali Khaliqi en heeft een totale oppervlakte van 5627 vierkante meter. Het wollen tapijt is gemaakt door 1200 wevers en enkele tientallen technici en andere medewerkers. Uiteindelijk zijn er 2.268.000.000 knopen verwerkt in het 47 ton wegende tapijt.

Sheikh Zayed Grand Mosque

Opvallend element in de moskee zijn de zeven kroonluchters. Deze kroonluchters zijn gemaakt van koper, goud en miljoenen Swarovski kristallen. De grootste kroonluchter behoort tot de grootste ter wereld. De meningen over de kroonluchters lopen uiteen. De meeste bezoekers zijn flink onder de indruk van de enorme kroonluchters, terwijl sommige mensen menen dat de kroonluchters uit de toon vallen omdat ze te opvallend zijn binnen de redelijk ingetogen kleuren die in de moskee verwerkt zijn.

Eén van onze persoonlijke favoriete elementen binnen de grote gebedsruimte is de kibla. Deze muur die aangeeft in welke richting de heilige stad Mekka ligt is voorzien van prachtige Koefische kalligrafie. Op de muur staan de 99 namen van Allah (God) geschreven.

Aan de buitenkant van de moskee zijn waterpartijen aangebracht die tijdens de avond zorgen voor een prachtige reflectie van de moskee. Dit gebeurt in samenwerking met het zorgvuldig uitgekiende lichtplan, dat ontworpen is door lichtarchitecten Speirs & Mayor. Unieke element binnen het verlichtingsplan is dat de verschillende fases van de maan erin verwerkt zitten. Afhankelijk van de maanfase wordt het ligt feller of donkerder weergegeven.

Een van de zeven kroonluchters in Sheikh Zayed Grand Mosque

Feiten en cijfers

De Sheikh Zayed Grand Mosque heeft een lengte van 420 meter en een breedte van 290 meter. De moskee is voorzien van 82 koepels die in zeven verschillende afmetingen voorkomen. De hoofdkoepel heeft een hoogte van 85 meter en een diameter van 32,2 meter. De moskee is voorzien van 4 minaretten die een hoogte hebben van 107 meter. De bouw van de moskee kostte ongeveer twee miljard dirham en er hebben meer dan De moskee biedt plaats aan meer dan 40.000 mensen.

Jaarlijks wordt de moskee door meer dan twee miljoen bezoekers bezocht. Daarnaast wordt de moskee ook nog eens door meer dan een miljoen gelovigen bezocht die komen om te bidden.

Sheikh Zayed Grand Mosque van binnen

De moskee bezoeken

De Sheikh Zayed Grand Mosque is open voor het publiek. Je hoeft geen moslim te zijn om de moskee te mogen bezoeken. Dat geldt overigens alleen voor de publieksuren. Tijdens het vrijdaggebed is er geen bezichtiging mogelijk. Moslims zijn dan wel welkom om deel te nemen aan het gebed.

Je kunt de Sheikh Zayed Grand Mosque van zaterdag tot en met donderdag dagelijks bezoeken van 9:00 uur ’s morgens tot 22:00 uur ’s avonds. De laatste toegang is om 21:30 uur. Op vrijdag kun je de moskee bezoeken vanaf 17:00 uur ’s middags. Het bezoek is helemaal gratis. Als je met de auto komt dan kun je die parkeren op één van de parkeerterreinen of in de parkeergarage.

Er zijn twee manieren om de moskee te verkennen: op eigen houtje of door middel van een gratis rondleiding. De gratis rondleiding wordt verzorgd door het Sheikh Zayed Grand Mosque Center (SZGMC) en duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens de rondleiding krijg je een headset op waardoor je de gids altijd kunt horen. De rondleiding zijn op ‘walk in-‘basis. Je kunt ze niet vooraf reserveren. Zorg dat je tien minuten voor aanvang van de rondleiding op de plek staat waar de rondleidingen beginnen (voor het binnenplein). De rondleidingen worden normaalgesproken in het Engels gegeven.

Het voordeel van de rondleiding is dat je uitleg krijgt over de moskee en over de islam. Er wordt niet erg diep ingegaan op alle feiten en weetjes, maar er is wel ruimte om je vragen tijdens de tour te stellen. Een bijkomend voordeel is dat je een beter zicht hebt op de unieke elementen binnen de grote gebedsruimte. Tijdens de rondleiding (maar ook tijdens het vrije bezoek) mogen vrouwen de grote gebedsruimte wel binnen. Deze ruimte is tijdens het vrijdaggebed voorbehouden aan mannen.

Trek voor een bezoek aan de moskee anderhalf tot twee uur uit. Zeker als je uitgebreid wilt fotograferen (wat overigens gewoon toegestaan is) en de gratis rondleiding wilt volgen dan heb je die tijd zeker nodig.

De Sheikh Zayed Grand Mosque tijdens het blauwe uurtje