Reizen naar Abu Dhabi en vervoer in Abu Dhabi

Op deze pagina vertellen we alles over reizen naar Abu Dhabi en vervoer in en rondom Abu Dhabi. Abu Dhabi ligt op het Arabisch schiereiland. De afstand tot Nederland bedraagt bijna 5200 kilometer. Het gros van de Nederlandse en Belgische toeristen overbrugt deze afstand met het vliegtuig. Sommigen reizen over land naar Abu Dhabi omdat ze Abu Dhabi bezoeken vanuit een ander emiraat zoals Dubai of omdat ze reizen vanaf één van de golfstaten die aan de Perzische Golf liggen.

Abu Dhabi bezienswaardigheden

Tijdens je vakantie in Abu Dhabi hoef je je niet te vervelen. Er zijn voldoende attracties en bezienswaardigheden om je te vermaken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Abu Dhabi op een rijtje gezet:
Abu Dhabi bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Abu Dhabi

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Abu Dhabi vliegen. Dat kan zowel met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM als met Etihad Airways, wat de luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi is. Als je kijkt naar prijs en service dan ontlopen deze twee elkaar niet zoveel. Beide maatschappijen vliegen één keer per dag naar Abu Dhabi International Airport. Omdat KLM en Etihad op basis van codesharing samenwerken, heb je kans dat je bij Etihad een vliegticket koopt waarbij de vlucht door KLM uitgevoerd wordt.

TUI en Transavia vliegen niet op Abu Dhabi. Jammer, want de basisprijzen voor vliegtickets liggen bij deze twee maatschappijen in de regel wat lager dan de vliegtickets van KLM en Etihad. Wie wel met Transavia of Arke wil vliegen die kan ervoor kiezen om naar Dubai te vliegen en van daaruit naar Abu Dhabi door te reizen. De afstand vanaf Dubai International Airport tot Abu Dhabi bedraagt ongeveer 150 kilometer (1,5 tot 2 uur reistijd). Vanaf Al Maktoum International Airport is het ongeveer 120 kilometer reizen tot in Abu Dhabi. Daar doe je ongeveer 1 uur en 15 minuten over bij normaal verkeer.

Abu Dhabi International Airport

Het internationale vliegveld van Abu Dhabi ligt ten oosten van de stad. Abu Dhabi International Airport ligt op zo'n 10 tot 25 minuten rijden van de stad Abu Dhabi. Het hangt er heel erg van af waar je in Abu Dhabi moet zijn. Het vliegveld ligt ook dicht bij de snelwegen richting Dubai en Al Ain.

Abu Dhabi International Airport is een moderne luchthaven die een capaciteit van ongeveer twaalf miljoen bezoekers per jaar heeft. Na de opening van een nieuwe vierde terminal zal de capaciteit op den duur verdubbelen. Over het algemeen ben je als reiziger iets sneller door de verschillende procedures (paspoort, douane, bagage) heen dan op Dubai International Airport.

Vanaf de luchthaven naar de stad

Vanaf Abu Dhabi International Airport kun je per bus, taxi of huurauto naar Abu Dhabi reizen. Omdat de taxi's in Abu Dhabi relatief goedkoop zijn kiezen de meeste bezoekers voor deze vorm van transport. Houd er rekening mee dat het regelen van vervoer via de accommodatie vaak duurder is dan de reguliere taxi's. Het regelen van een taxi via het hotel is daarom vaak overbodige luxe waar teveel voor betaald wordt.
De goedkoopste manier om naar de stad te reizen is per bus. Deze A1-bus rijdt iedere veertig minuten naar de stad en doet over de hele route ongeveer drie kwartier. Tussentijds stopt deze shuttle-bus bij de reguliere bushaltes. Een ritje met deze shuttlebus kost je ongeveer 1 euro per persoon.

Reizen in Abu Dhabi

Abu Dhabi heeft geen metrosysteem, tramnetwerk of spoorlijn. Wat betreft openbaar vervoer ben je aangewezen op de bus of taxi. Abu Dhabi heeft een goed netwerk van airconditioned bussen. Een busrit is goedkoop, gemiddeld zo'n euro per rit, maat de taxi is vrijwel altijd sneller. Er rijden ongeveer tienduizend taxi's in Abu Dhabi, die op basis van vaste tarieven rijden. Deze tarieven worden op basis van afstand en tijd berekend. Bij veel verkeersdrukte kan de ritprijs daarom aanzienlijk oplopen.

Toeristische bus

Voor toeristen is de Big Bus een hele handige manier om zoveel mogelijk hoogtepunten van Abu Dhabi te bezoeken. Big Bus Abu Dhabi is een dubbeldekkerbus die een toeristische route rijdt. Hij stopt bij de verschillende bezienswaardigheden en attracties zoals Heritage Village, het Al Hosn Fort, de Marina Mall, Sheikh Zayed-moskee, Ferrari World en het Yas Marina Circuit.
Big Bus Abu Dhabi werkt volgens het zogenaamde hop-on-hop-off systeem. Dat betekent dat je gedurende de geldigheid van je ticket (24 of 48 uur) onbeperkt in en uit mag stappen. Dit is voor toeristen die geen huurauto hebben en geen zin hebben om in het systeem van de normale bussen te duiken een ideale manier om zoveel mogelijk van Abu Dhabi te kunnen zien. Er zijn ook combinatietickets voor Abu Dhabi en Dubai. Daarbij combineer je Big Bus Abu Dhabi met Big Bus Dubai. Er zit dan een transfer tussen Abu Dhabi en Dubai inbegrepen. Deze shuttle rijdt twee keer per dag tussen de Marina Mall (Abu Dhabi) en de Mall of the Emirates (Dubai).
Je kunt tickets voor deze Abu Dhabi hop on hop off bus vooraf online kopen bij Ticketbar.

Fietsen

Hoewel fietsen geen doorsnee vorm van vervoer in Abu Dhabi is, kun je wel fietsen in Abu Dhabi. Dat kan dankzij het bedrijf FunRideSports. Zij hebben drie verhuurstations aan de Abu Dhabi Corniche, eentje in het noordwesten van Abu Dhabi (bij Al Diar Capital Hotel) en eentje op Yas Island (bij Crowne Plaza Abu Dhabi Yas). Je kunt er uiteenlopende fietsen huren zoals racefietsen, mountainbikes en stadsfietsen. Ook kinderfietsen en kinderzitjes behoren tot de mogelijkheden. Via hun website kun je vooraf fietsen reserveren en kun je de verschillende locaties en openingstijden bekijken.

Een sportieve en bijzondere uitdaging is het fietsen in de woestijn. Vanaf woestijnresort Qasr Al Sarab vertrekken fietstochten waarbij je in zo'n anderhalf uur een tocht van zeven tot tien kilometer door de woestijnduinen maakt. Het is dankzij het uitzicht een onvergetelijke ervaring. Deelnemers aan deze fietstocht moeten minstens 14 jaar oud zijn en een goede conditie is aan te raden.

Wandelen

Hoewel Abu Dhabi geen echte wandelbestemming is, kun je al wandelend een mooie route afleggen langs verschillende hoogtepunten van de stad. Een plek die zich bijvoorbeeld prima voor een wandeling leent is de Abu Dhabi Corniche. Deze boulevard heeft een kilometerslang voetpad die tussen de weg en de zee loopt. Het centrum van Abu Dhabi kun je ook prima wandelend verkennen. Vrijwel overal zijn goede voetpaden aangelegd en als voetganger kun je je veilig door het verkeer van Abu Dhabi begeven.

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

Auto rijden

Wil je zelf gaan autorijden in Abu Dhabi? Dat is prima te doen. Abu Dhabi heeft goede wegen en er zijn verschillende brede hoofdwegen die de belangrijke punten met elkaar verbinden. Het verkeer kan op sommige plekken en tijdstippen wel erg druk en soms zelfs hectisch zijn. Wie voor een eerste keer Abu Dhabi bezoekt die zouden we aan willen raden om een navigatiesysteem bij de auto te huren.
Wil je een auto huren dan kun je dat vooraf al vanuit Nederland regelen. Via Easyterra of Sunny Cars zijn er auto's in alle soorten en maten terecht. Beide bedrijven zijn tussenpersonen die de beste aanbiedingen met elkaar vergelijken.

Van Dubai naar Abu Dhabi reizen

Voor wie Dubai en Abu Dhabi wil combineren is er momenteel maar één manier om tussen de twee steden te reizen en dat is over de weg. In de toekomst gaat er een spoorlijn door de Emiraten komen, die ook Abu Dhabi en Dubai met elkaar verbindt. Je kunt kiezen voor een georganiseerde tour vanuit Dubai naar Abu Dhabi, maar je kunt ook zelf naar Abu Dhabi reizen om vervolgens dara één of meerdere dagen te blijven.

Als je een huurauto hebt dan kun je in ongeveer anderhalf uur van Dubai naar Abu Dhabi rijden. De reistijd is erg afhankelijk van de drukte. Tijdens de spits kan er gemakkelijk een uur reistijd bij komen. De afstand bedraagt, afhankelijk van je vertrek- en aankomstadres, ongeveer 120 tot 150 kilometer. De weg tussen Abu Dhabi is een goed onderhouden snelweg met maximumsnelheden die tussen de 100 en 140 kilometer per uur liggen.

Wie geen huurauto ter beschikking heeft die kan met de taxi of bus van Dubai naar Abu Dhabi reizen. Een taxi die u vanuit Dubai naar Abu Dhabi brengt die zal, tenzij vooraf anders afgesproken, u afzetten bij het busstation van Abu Dhabi. De prijs voor een enkele reis bedraagt tussen de 60 en 80 euro.

De goedkoopste oplossing is om met de bus van Dubai naar Abu Dhabi te reizen. Dat kan vanaf het busstation Al Ghubaiba (in Bur Dubai) of vanaf het veel rustigere busstation bij de Ibn Battuta Mall. Voor 5 tot 7 euro per persoon (afhankelijk van de wisselkoers) reis je in ongeveer twee uur per bus naar Abu Dhabi. Na aankomst op het hoofdbusstation kun je per lokale bus of taxi doorreizen naar je eindbestemming in Abu Dhabi.

Meer info over Abu Dhabi

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Abu Dhabi:
Abu Dhabi in één dag
Abu Dhabi informatie
Abu Dhabi informatie
Abu Dhabi nieuws & tips
Abu Dhabi vakantienieuws
Abu Dhabi weer & klimaat

Dubai voor beginners

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Abu Dhabi ligt een ander populair emiraat: Dubai. Ook over Dubai is er een 'voor beginners'-site gemaakt waarop je veel handige informatie en tips over Dubai kunt vinden:
Dubai voor beginners

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy