Handig om te weten

Bij iedere reis die je maakt is een goed reisvoorbereiding een must. Dit voorkomt ongemakkelijke situaties of verrassingen ter plaatse. Zo is het handig als je vooraf al rekening kunt houden met gewoontes en gebruiken, maar ook dat je weet wat je vooraf moet regelen als je naar Abu Dhabi gaat. Hoe zit het met alcohol, heb je een visum nodig en kan ik het leidingwater veilig drinken? Dat zijn vragen waarop wij antwoord geven. De informatie die wij bieden is vrij beknopt. Voor uitgebreide reisinformatie over Abu Dhabi zouden we aan willen raden om een goede reisgids over Abu Dhabi of de Verenigde Arabische Emiraten aan te schaffen.

Activiteiten en tours reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Abu Dhabi bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Abu Dhabi.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Abu Dhabi
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Abu Dhabi via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Abu Dhabi via GetYourGuide

Paspoort en visum

Om Abu Dhabi binnen te mogen hoef je als houder van een Nederlands paspoort geen visum vooraf te regelen. Dit geldt voor paspoorten uit alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. Je krijgt bij binnenkomst in Abu Dhabi een gratis inreisvisum in je paspoort gestempeld. Je paspoort dient bij aankomst in Abu Dhabi tenminste 6 maanden geldig te zijn. Sommige bronnen melden een geldigheid van minstens 3 maanden, maar wij zouden het risico niet durven te nemen om in Abu Dhabi of nog voor vertrek naar Abu Dhabi geweigerd te worden om deze reden. Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben en mogen niet bijgeschreven in het paspoort van hun ouders.

Douane

Als je naar Abu Dhabi reist dan zijn er een aantal zaken die je niet in mag voeren. Drugs zijn in alle vormen verboden, inclusief medicijnen die opiaten bevatten (zoals codeïne). Voor vuurwapens en wapens gelden er strenge regels ten aanzien van de invoer. Illegale software en films zijn verboden en kunnen leiden tot inbeslagname. Ook verboden zijn alle media (boeken, foto’s, films, magazines, audiobestanden) die religieuze propaganda bevatten of aanstootgevend kunnen zijn. Alle medicijnen die op recept uitgeschreven zijn moeten voor vetrek aangemeld te zijn bij de autoriteiten, anders mag je ze niet meenemen

Je mag 4 liter alcoholische dranken invoeren of een tray van 24 blikjes bier. Voor sigaretten geldt een limiet van 400 sigaretten of een waarde van 2000 AED.

Alcohol drinken

Hoewel de Verenigde Arabische Emiraten een islamitisch land is, kun je als toerist wel alcohol drinken in Abu Dhabi. Dit emiraat behoort net als Dubai tot de meer liberale emiraten. Drinken in het openbaar, openbare dronkenschap en ieder spoor van alcohol achter het stuur zijn verboden. De straffen hierop kunnen hoog zijn. Als toerist kun je alcohol drinken in de hotels. Daar zitten dan ook de meeste clubs en bars. Wie verstandig is die houdt de alcoholconsumptie binnen de perken en verlaat het hotel niet nadat er gedronken is. Dit voorkomt dat je in lastige situaties terecht kunt komen.



Alarmnummers

In Abu Dhabi kun je in geval van nood de volgende telefoonnumers gebruiken:
Politie 999
Ambulance 998
Brandweer 997
Kustwacht 996

Ambassade

Mocht je in Abu Dhabi in de problemen komen en consulaire hulp nodig hebben, dan kun je contact opnemen met de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Abu Dhabi.

De ambassade is hier te vinden:
Centro Capital Centre
Office Tower – Bldg no. 11, 14th floor
Al Khaleej Al Arabi Street
(ADNEC area) Abu Dhabi

De ambassade is telefonisch te bereiken via +971 2 6958000 (24 uur per dag, 7 dagen per week) of via e-mailadres abu@minbuza.nl

Drinkwater

Het leidingwater in Abu Dhabi is van goede kwaliteit. Je kunt dit water in de regel zonder problemen drinken, hoewel er gevallen bekend zijn van toeristen waarbij het spijsverteringssysteem wat van slag is door andere bacteriën in het drinkwater die ze niet gewend zijn. Als alternatief kun je altijd mineraalwater uit flessen drinken.

Elektriciteit

In Abu Dhabi heeft het stroomnetwerk een spanning van 220-240 volt. De Nederlandse apparatuur kant daar prima mee overweg. Wel worden er andere stekkers en stopcontacten gebruikt in Abu Dhabi. Hier zie je de zogenaamde Britse stekkers met drie rechthoekige pinnen. Je kunt daarvoor een wereldstekker gebruiken, maar in veel gevallen kun je de Nederlandse stekkers (met wat kracht) gewoon in deze stopcontacten inpluggen.

Feestdagen

Abu Dhabi kent een aantal islamitische feestdagen die ieder jaar verschuiven omdat er voor het vaststellen van de data een andere kalender gebruikt wordt dan de onze. Voor de data van vieringen en feesten zoals ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest verwijzen we graag naar de Wereldfeesten Almanak.

Een overzicht van vaste feestdagen in Abu Dhabi:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 augustus – Troonbestijging
2 december – nationale feestdag vanwege de stichting van de Verenigde Arabische Emiraten

Handig om te weten is dat men in Abu Dhabi officieel niet aan Kerstmis doet. Dit is immers een christelijk feest. Wel zie je dat op plekken waar toeristen komen, bijvoorbeeld in de hotels en in een aantal shopping malls, er kerstversieringen te vinden zijn zonder een religieus karakter. Men heeft het hier dan ook over ‘festive season’ in plaats van over Kerstmis.

National Day, een populaire feestdag in Abu Dhabi

Fooien

Indien er geen service charge op de rekening vermeld staat is in restaurants een fooi van 10% normaal. Bij een taxichauffeur rond je af naar boven. Kruiers geef je enkele dirhams per koffer/tas. Kamermeisjes in hotels rekenen op een fooi van ongeveer vijf dirham per dag per kamer. Leg deze fooi op het bed, want anders is er een grote kans dat de kamermeisjes het niet mee durven te nemen. Het zou immers ook kleingeld kunnen zijn dat de gast daar heeft weggelegd dat niet als fooi bedoeld is.

Geld

In Abu Dhabi betaal je met de dirham. Dit is het wettige betaalmiddel voor de gehele Arabische Emiraten. Je hoeft daarom geen geld te wisselen als je van Dubai naar Abu Dhabi of omgekeerd reist. De dirham is onderverdeeld in 100 fils. Je hebt munten van 1, 5, 10, 25 en 50 fils en van 1 dirham. In de praktijk zul je bijna alleen maar munten van 1 dirham en 50 fils in handen krijgen. Bankbiljetten zijn er van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 dirham. Let goed op, want de verschillen zijn veel minder duidelijk dan bij eurobiljetten.

De dirham is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Eén USD is 3,6725 AED. Hierdoor is de wisselkoers met de euro variabel. Bij een sterke dollar betaal je ook meer voor een dirham.

Geld TIP: Wisselkoers berekenen en dirhams bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de dirham (AED) ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Abu Dhabi niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dirham en bestel je vreemd geld direct online

Geldautomaten

Met een Nederlandse bankpas waarop een Maestro-logo staat kun je bij veel geldautomaten in Abu Dhabi geld opnemen. Je vindt de meeste pinautomaten in winkelcentra. Houd er rekening mee dat het betaalprofiel van de bankpas op ‘wereld’ moet staan. De meeste bankpassen staan standaard op het profiel ‘Europa’ ingesteld en moeten voorafgaand aan een reis naar Abu Dhabi (tijdelijk) aangepast worden.

Betalen met creditcard

Op veel plekken zoals winkels, hotels, bars en restaurants kun je met een creditcard betalen. Vaak vragen accommodaties en autoverhuurders ook om een creditcard als borg. De meest geaccepteerde creditcards zijn MasterCard en Visa.

Internet

Als je via je het mobiele netwerk gebruik maakt van dataverkeer dan kan dat door de roamingkosten erg duur zijn. De exacte kosten verschillen per aanbieder. Om kosten te besparen kun je vaak beter gebruik maken van internet via WiFi. Op verschillende plekken in Abu Dhabi kun je gratis gebruik maken van draadloos internet via WiFi. Zo kun je bijvoorbeeld op Abu Dhabi International Airport gratis online gaan, maar ook in redelijk wat hotels, restaurants en bars. Kijk als je een hotel boekt vooraf naar de eventuele kosten voor internet. Terwijl je in sommige hotels een goede gratis internetverbinding hebt, daar moet je in andere gevallen (soms flink) betalen voor internettoegang. Dat is niet het enige waar je flink voor moet betalen, op IP fraude staat een boete van 490.000 euro. Maar, dat is niet voor toeristen.

Het internetverkeer is in de Verenigde Arabische Emiraten niet zo vrij als in Nederland. Hierdoor kunnen bepaalde apps en websites geblokkeerd zijn als je in Abu Dhabi bent. Het maakt daarbij niet uit of je via het mobiele netwerk of via WiFi online gaat. Door het gebruik van een VPN ( Virtueel Particulier Netwerk) kun je de blokkades omzeilen.

Kleding

Over de kledingvoorschriften in Abu Dhabi gaan er wat onjuiste verhalen rond. Vrouwen hoeven bijvoorbeeld niet gesluierd rond te lopen en een korte broek kan best, maar niet overal. Houd er rekening mee dat je in het openbaar een aantal richtlijnen in acht neemt. Zorg ervoor dat je schouders en knieën bedekt zijn (dit geldt ook voor de mannen), toon niet teveel decolleté en pas op met doorschijnende kleding. In hotels is het dragen van korte broeken, rokken of jurken geen probleem. Badkleding draag je in Abu Dhabi alleen maar op het strand of aan het zwembad.

Als je de Sheikh Zayed Grand Mosque bezoekt dan moet je ook je enkels bedekt hebben en als vrouw dien je een hoofddoek te dragen.

Kledingvoorschrift voor een bezoek aan de moskee

Taal

De officiële taal in Abu Dhabi is Arabisch. In he dagelijks leven wordt er echter vooral Engels gebruikt. Dit komt omdat in Abu Dhabi veel verschillende nationaliteiten samen leven en werken.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland of België met Abu Dhabi bedraagt 3 uur of 2 uur. Als het in Nederland wintertijd is, is het in Abu Dhabi 3 uur later. Zodra in Nederland de zomertijd ingaat, verandert het tijdsverschil naar 2 uur. Dat komt omdat men in Abu Dhabi geen zomertijd kent.

Vaccinaties

Mogelijk dat je voorafgaand aan je reis naar Abu Dhabi inentingen nodig hebt. Dit geldt zeker voor mensen die geen vaccinaties gehad hebben via het rijksvaccinatieprogramma. Het is van belang om ruim voor aanvang van de reis een advies op maat te vragen via een hierin gespecialiseerde apotheek, medische dienst, arts of ziekenhuis. Sommige vaccinaties moeten ruim van tevoren gedaan worden.

Veiligheid

Abu Dhabi is een veilige bestemming waar je als toerist niet zo snel met criminaliteit te maken zult krijgen. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is. Let daarom ook hier op je waardevolle spullen. Gebruik waar mogelijk een kluisje en laat niets van waarde onbeheerd in een auto, aan het zwembad of op het strand liggen.